Derde nieuwsbrief

Beste mensen,

 

Het is weer tijd voor een update.

 

Veel projecten zijn opgestart dus we hebben meer dan genoeg te doen.

De nadruk heeft deze week gelegen op het afmaken van de kleuterschool in Orong. Er moest nog veel aan de afwerking worden gedaan, zoals tegels op de vloer, schilderwerk etcetera.

De school was net op tijd klaar voor de opening afgelopen donderdag.

Dick heeft de school geopend in aanwezigheid van diverse genodigden, kinderen en ouders. De kinderen hebben de gasten prima vermaakt met hun dansjes.

De school ís echt een topper waar we als Vlok trots op mogen zijn.

 

Maandag is de opleiding van elektriciens, metselaars en timmerlui  in Ijobalit gestart, na een uitgebreide ceremonie zijn we gestart met 25 studenten. Onze studenten gaan de nabij gelegen kleuterschool renoveren en een nieuw toiletgebouw bouwen.

Hiermee gaan ze meteen het geleerde in praktijk brengen.

Er moet veel gebeuren aan de school. Er moeten plafonds gemaakt worden, nu staan de klassen in open verbinding met elkaar, de speelplaats ís onveilig, een tweede toilet moet er komen, ook zijn er onvoldoende stoeltjes, tafels en kasten. Onze studenten hebben dus nog veel te doen.

 

We zijn begonnen met het sorteren van de lego (80 kilo) en de verdeling hiervan naar de diverse scholen. Iedereen wil het graag hebben, we moeten ze nog wel een beetje leren wat ze er allemaal mee kunnen maken.

Daarom hebben we een paar huisjes en auto’s gebouwd zodat ze kunnen zien wat er allemaal mee kan worden gemaakt. De eerste scholen hebben de lego al gehad.

 

Verder lopen er nog allerlei kleinere projecten in Teloke, Kekeran en Orong en Ijobalit. We bezoeken deze regelmatig om een beetje te coachen.

De lokale projectleiders weten wel wat ze moeten doen maar regelmatige bezoeken zorgt dat ze een beetje het tempo erin houden de kwaliteit hoog blijft.

 

Afgelopen zondag hebben we de diploma’s uitgereikt aan de studenten in Ijobalit. De diploma’s worden nu officieel erkend door de overheid.

Medewerkers van het ministerie van onderwijs zijn overgekomen vanuit Djakarta en hebben hun toestemming gegeven.

 

Het wordt wel tijd voor wat regen, sommige putten hebben heel weinig water meer en sommige staan zelfs droog. De hoeveelheid stof in de lucht neemt dagelijks toe. In Orong wordt hard gewerkt aan een dam, als die op tijd klaar is zal er volgend jaar voldoende water zijn. Nog even afwachten of alles gaat zoals gepland.

Je weet het maar nooit hier.

 

Nog een klein weetje, we hebben de verjaardag van Herman gevierd, vorig jaar werd hij 46 jaar oud en dit jaar 44 jaar, hier kan echt alles.

 

Groeten uit het warme Lombok,

 

Wil Janssen