Tweede nieuwsbrief

Beste mensen,

 

Na een vermoeiende reis van 24 uur, hebben  wij op zondagavond 4 oktober een bijeenkomst met Nung Nung en haar man, om het programma van de aankomende week door te nemen.

Maandag zijn de drie dorpen Teloke, Kekeran en Orong  bezocht. In Teloke hebben wij in eerste instantie een rondleiding gekregen langs de diverse gerealiseerde projecten. De opticien en het naaiatelier bezocht. Vervolgens zijn wij met Yani de lokale projectleider rondgelopen om een beeld te krijgen van mogelijke nieuwe vraagstukken. Omdat wij van mening zijn dat Teloke al aardig op weg is, hebben wij afgesproken dat Wil en Harry een totaal plaatje maken en een advies voorbereiden voor het bestuur. Kekeran maakt als dorp een heel andere indruk dan Teloke. Het dorp ligt meer in de natuur en maakt een meer geordende indruk. Ook hier hebben we gekeken naar de gerealiseerde projecten.

Yani stelde voor om een huis te vernieuwen van een bejaarde vrouw. Zij leeft in een erbarmelijke omstandigheden en heeft nauwelijks iets. Ook van dit dorp maken Harry en Wil een beeld en stellen een advies op voor het bestuur.

In Orong waren wij in eerste  instantie benieuwd hoe het met de bouw van de school stond. Men was behoorlijk op weg. De muren waren klaar en men was het dak aan het betimmeren. De school ligt op een mooie lokatie in het dorp.

Afgesproken is dat men de komende week met meer mensen aan de gang zal gaan omdat de school door Dick geopend gaat worden en die vertrekt 16 oktober weer.

Wij zijn nog even naar een huisje boven Orong gegaan, waar een moeder met vier kinderen woont. Afgesproken is dat wij een begroting krijgen voor de bouw van een toilet. Orong maakt net als Kekeran een meer geordende en vriendelijke indruk.

Ook Van dit dorp maken Wil en Harry een totaalbeeld uitgaande van de doelstellingen van Vlok.

 

Dinsdag ochtend zijn wij in alle vroegte naar Ijobalit gegaan op Oost lombok. Hier werden wij in eerste instantie door een ruime afvaardiging van het dorp ontvangen. Naast de burgemeester was er een vertegenwoordiger van de provinciale public health en een vertegenwoordiger van onderwijs. Op het gemeentehuis hebben wij gesproken over het vernieuwen van de kleuterschool en de lokale wens, namelijk een nieuwe polikliniek.  Aansluitend zijn wij in een vier auto’s naar het centrum van het dorp gegaan en hebben langs de kliniek en de kleuterschool gewandeld. Verder hebben wij het naaiatelier bezocht. Hier waren vier dames die de opleiding van vlok hebben gevolgd actief met het maken van kleding. Het was een gezellige boel. Omdat goedkeuring is gegeven voor het vernieuwen van de kleuterschool zijn afspraken gemaakt om de opleiding voor bouwvakker maandag 12 oktober te starten. Dit gaat officieel in aanwezigheid van Vlok gebeuren. Het vernieuwen van de kleuterschool is het praktijkproject van de deelnemers aan de opleiding. Men heeft ons ook nog een niet afgebouwd lokalen(4) complex van een basisschool laten zin met de vraag of wij de afbouw willen ondersteunen omdat het geld op is.

Aan het einde van het bezoek hebben wij afspraken gemaakt om de twee projecten te weten de kleuterschool en de polikliniek later in de week nog eens te bespreken. Dit omdat vanuit Vlok de vraag komt of het derde lokaal, een  onderdeel van het project, wel echt nodig is.

De huidige polikliniek wordt op dit moment gebruikt door een verloskundige, maar men heeft ons laten weten dat men meer naar een multidisciplinaire(huisarts, verloskundige, tandarts, verpleegkundige) eenheid wil. Dit als eerste lijns voorziening zowel voor het dorp als de omgeving.

Afgesproken wordt dat Harry en Nung Nung later in de week nog terugkomen om de projecten te bespreken en de voorbereidingen voor maandag te treffen In Ijobalit merk je wel de kracht van een betrokkenheid van de lokale politiek.

Hier heb je als Vlok een duidelijk aanspreekpunt die ook de verantwoordelijkheid neemt voor de lokale voortgang en inbedding. Een groot verschil met west Lombok.

Wij laden de kisten met gereedschap uit en gaan na de middag terug naar west Lombok.

Ook van dit dorp maken Harry en Wil een plan.

 

Woensdag bezoeken wij de provinciale verantwoordelijken voor de huisartsen en de verantwoordelijke voor de watervoorziening. Het eerste bezoek leverde weinig op men was niet voorbereid en men wist weinig bij te dragen.

Afgesproken is dat wij voor een polikliniek in Teloke, Kekeran en Orong  nog eens op een rij zetten.

Het bezoek aan de verantwoordelijke voor de watervoorziening was verrassend.

In het gesprek werd ons verteld dat men over het advies van de twee Nederlandse studenten om een dam boven Orong te bouwen had gesproken en dat men er nu al mee bezig is.

Afgesproken werd om elkaar 8 oktober bij de dam te ontmoeten om te bekijken of de afwatering van deze dam niet op de watervoorziening van Vlok aangesloten kan worden, omdat deze alle drie de dorpen van water voorziet.

 

Donderdag 8 oktober zijn wij naar Orong gereden om de dam te bezoeken. Een indrukwekkend project. Aan de ene kant zie je mensen hard bezig om rotsblokken met de hamer te klieven om stenen te hebben voor de dam. Aan de andere kant zie je drie betonmolens die het beton via een houten sleuf naar beneden laten glijden waar mensen met een emmertje dit opvangen en de specie tussen de stenen storten. Er waren 40 mensen aan het werk. Afgesproken is dat de pijp van de dam tot Orong gelegd gaat worden, zodat Vlok hierop  haar netwerk kan aansluiten.

 

De rest van de week zijn Harry en Wil druk bezig geweest met het bewaken van de voorgang van de diverse projecten en te spreken met een vertegenwoordiging van Ijobalit over de projecten kleuterschool en polikliniek

 

Tot zover deze eerste week

 

Dick Herfst